Comentariu Literar A Poeziei Dorul De Lucian Blaga
Click Here ->>> https://shurll.com/2tzvdT
Comentariu literar a poeziei Dorul de Lucian Blaga
Poezia Dorul este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Lucian Blaga, poet Èi filozof romÃn din secolul al XX-lea. Ea face parte din volumul Poemele luminii, publicat Ãn 1919, Èi este dedicatÄ soÈiei sale, Cornelia Brediceanu. Tema poeziei este iubirea ca dor nesfÃrÈit Èi ca sursÄ de inspiraÈie poeticÄ.
Poezia este alcÄtuitÄ din douÄ strofe, prima avÃnd Èapte versuri Èi a doua avÃnd Èase versuri. Versurile sunt libere, fÄrÄ rimÄ Èi fÄrÄ mÄsurÄ fixÄ. Poezia este scrisÄ la persoana ÃntÃi singular, ceea ce indicÄ prezenÈa eului liric, care ÃÈi exprimÄ sentimentele Èi gÃndurile Ãn mod direct.
Ãn prima strofÄ, eu liric ÃÈi descrie starea de dor ca o suferinÈÄ care Ãl consumÄ Èi Ãl face sÄ simtÄ cÄ nu mai are nimic altceva Ãn viaÈÄ. El foloseÈte imagini artistice sugestive pentru a ilustra intensitatea dorului sÄu: \"Dorul m-a pustiit ca un vÃnt de secetÄ\", \"Dorul m-a secat ca o frunzÄ de pelin\". Dorul este personificat Èi comparat cu un vÃnt care distruge totul Ãn calea sa Èi cu o plantÄ amarÄ care Ãi provoacÄ sete.
Ãn a doua strofÄ, eu liric ÃÈi schimbÄ tonul Èi ÃÈi exprimÄ speranÈa cÄ dorul sÄu va fi rÄsplÄtit cu o ÃntÃlnire cu iubita sa. El foloseÈte metafore pentru a descrie iubirea ca o luminÄ care Ãi va umple sufletul Èi ca o floare care Ãi va Ãnmiresma viaÈa: \"Dar poate-ntr-o zi / din dorul meu mare / se va naÈte-o razÄ / sÄ-mi lumineze sufletul\", \"Poate din dorul meu / se va naÈte-o floare / sÄ-mi miroasÄ-n viaÈÄ\". Dorul devine astfel o forÈÄ creatoare care Ãl ajutÄ sÄ scrie poezii Èi sÄ viseze la fericire.
Poezia Dorul este o expresie a sentimentului de iubire ca dor nesfÃrÈit Èi ca sursÄ de inspiraÈie poeticÄ. Lucian Blaga foloseÈte un limbaj simplu Èi sincer pentru a-Èi transmite emoÈiile Èi gÃndurile. Poezia este un exemplu de lirism modernist, care se caracterizeazÄ prin subiectivitate, libertate formalÄ Èi originalitate.
DupÄ ce am analizat structura Èi semnificaÈia poeziei Dorul, vom Ãncerca sÄ o ÃncadrÄm Ãn contextul biografic Èi literar al autorului. Lucian Blaga a fost unul dintre cei mai importanÈi reprezentanÈi ai modernismului romÃnesc, curent care s-a manifestat Ãn perioada interbelicÄ Èi care a adus o serie de inovaÈii Èi experimente Ãn literaturÄ.
Modernismul a fost influenÈat de curente filozofice Èi artistice europene, precum expresionismul, simbolismul, suprarealismul, existenÈialismul etc. ModerniÈtii au cultivat subiectivitatea, individualismul, originalitatea Èi libertatea de expresie. Ei au renunÈat la tradiÈia clasicÄ Èi la normele impuse de societate Èi au explorat teme noi, precum inconÈtientul, mitul, visul, erotismul etc.
Lucian Blaga a fost un poet modernist prin viziunea sa asupra lumii Èi a artei. El a elaborat o filosofie originalÄ, numitÄ filosofia stilurilor, Ãn care a susÈinut cÄ fiecare culturÄ are un stil propriu de cunoaÈtere Èi de creaÈie. El a afirmat cÄ existÄ douÄ tipuri de cunoaÈtere: cunoaÈterea lucifericÄ Èi cunoaÈterea paradisiacÄ. CunoaÈterea lucifericÄ este cea care ÃncearcÄ sÄ dezvÄluie misterele lumii Èi sÄ le supunÄ raÈiunii. CunoaÈterea paradisiacÄ este cea care acceptÄ misterele lumii Èi le pÄstreazÄ intacte.
Poezia lui Lucian Blaga este o expresie a cunoaÈterii paradisiace. El nu ÃncearcÄ sÄ explice sau sÄ rezolve enigmele existenÈei, ci sÄ le adÃnceascÄ Èi sÄ le transfigureze artistic. El foloseÈte simboluri Èi metafore pentru a crea o lume poeticÄ plinÄ de mister Èi frumuseÈe. El se inspirÄ din mitologia popularÄ romÃneascÄ, din naturÄ, din dragoste Èi din propria sa experienÈÄ de viaÈÄ.
Poezia Dorul este un exemplu de poezie modernistÄ prin tema abordatÄ (iubirea ca dor nesfÃrÈit), prin forma liberÄ (versuri fÄrÄ rimÄ Èi fÄrÄ mÄsurÄ fixÄ) Èi prin limbajul sugestiv (imagini artistice, personificÄri, comparaÈii, metafore). Poezia este dedicatÄ soÈiei sale, Cornelia Brediceanu, pe care a cunoscut-o la Viena Èi cu care s-a cÄsÄtorit Ãn 1921. Poezia reflectÄ sentimentele poetului faÈÄ de iubita sa, dar Èi faÈÄ de poezie. 061ffe29dd